Selecteer een pagina

Nuttige sneltoetsen om sneller en beter te werken

door aug 14, 2018Internet, Tips, Windows0 Reacties

Vaak wordt de muis gebruikt als enige manier om de computer te bedienen en programma’s te openen. Maar wist je dat het gebruik van sneltoetsen vaak makkelijker en sneller is. Bovendien kun je met het toetsenbord dingen voor elkaar krijgen die met een muis niet lukken.

 

1. CMD

Soms heb je de oude vertrouwde DOS prompt nodig om een taak uit te voeren. Als je op het vergrootglas in de taakbalk klikt, en dan CMD typt, verschijnt Opdrachtprompt in de resultaten. Klik erop en je hebt de DOS prompt. Het vervelende is dat de prompt altijd opent in de directory C:\users\”gebruiksnaam” Je moet dan schijf- en directorywijzigingen intypen en dat vergt tijd en is bovendien overbodig. Open de Windows Verkenner, navigeer naar de directory waar je moet zijn en typ in de adresbalk CMD. De DOS prompt opent nu in de directory waar je moet zijn.

2. Schermafdruk

Vaak wordt de toets PrtScn gebruikt om een scherm afdruk te maken. Er wordt dan een afbeelding van je hele scherm gemaakt en in het geheugen geplaatst zodat je deze kunt plakken waar je wil. Maar wat als je twee beeldschermen hebt, of als je maar een specifiek deel van het scherm als afdruk nodig hebt? Klik op het vergrootglas in de taakbalk en typ Knip. In de resultaten zie je Knipprogramma, klik daarop en je hebt de mogelijkheid om precies die afdruk te maken die je nodig hebt.

3. F12

Om content te beschermen, verhinderen websites soms het gebruik van de rechter muisknop om tekst of afbeeldingen te kopiëren. Dat is te begrijpen maar nutteloos. Druk op de pagina waarvan je iets wilt kopiëren op F12, dit opent het ontwikkellaarsconsole. Dit geeft je de mogelijkheid precies dát te gebruiken wat je nodig hebt.

4. CTRL – SHFT – T

Het overkomt iedereen wel eens. Je leest een interessant artikel op een website en je sluit per ongeluk die tab. Welke site was het ook weer en hoe heette het artikel? Geen nood, druk op CTRL-SHFT-T en de zojuist gesloten tab zal weer openen.

5. CTRL – TAB

Je webbrowser is open met talloze tabs en je kunt niet meer lezen wat op welke tab staat. Je kunt natuurlijk navigeren door op ieder tab te klikken, maar het is makkelijker om op CTRL-TAB te drukken, CTRL ingedrukt houden en herhaaldelijk op TAB drukken om de tab van je keuze te openen. Met CTRL-SHFT-TAB gaat het de andere kant op. Als het dan perse moet kun je ook je muis gebruiken om een tab te selecteren.

6. – L

Je bent op je werk bezig met je computer en wilt even een kop koffie halen, maar je wilt niet dat anderen kunnen zien waar je mee bezig bent. Druk dan op de Windows-toest en de L, en je computer is vergrendeld.

7. – TAB

Met regelmaat zijn veel vensters open op je PC en het kiezen van het juiste venster kan dan lastig zijn. Een druk op de Windows-toets samen met TAB geeft je een mooi overzicht waaruit je makkelijk je keuze kunt maken. Zelfs venster die je al gesloten hebt die dag, kun je met een eenvoudige klik openen. Maar ook vensters van de dagen ervoor staan in het overzicht. Hoe makkelijk wil je het hebben?

8. – plusteken (+)

Wanneer je alles wat op je bureaublad staat even wilt vergroten, dan druk je op de Windows-toets samen met +. Het vergrootglas wordt zichtbaar. Houd de Windows-toets ingedrukt en druk op + om te vergroten of op de – om te verkleinen.

9. CTRL – plusteken (+)

Soms wil je, als je op het internet aan het surfen bent, de pagina vergroten. Dat kan snel door op de toetscombinatie CTRL en + te drukken. De CTRL ingedrukt houden en herhaaldelijk op de + drukken vergroot de pagina in stappen. CTRL en – verkleinen de pagina weer en CTRL 0 zetten de pagina weer op de originele grootte.

10. K, J en L

Als je vaak YouTube films bekijkt weet je misschien dat een druk op de spatiebalk de film pauzeert. Het is je dan ook wel gebeurd dat, in plaats van pauzeren, het venster plots naar beneden springt. Dit kun je voorkomen door niet de spatiebalk te gebruiken maar de K, dat werkt altijd. En wil je snel vooruit spoelen druk dan op je L, voor snel achteruit gebruik je de J.

Pin It on Pinterest

Shares