Selecteer een pagina

Wat betekenen de pictogrammen op mijn telefoonscherm?

door aug 8, 2018Android, Smartphones0 Reacties

In de balk aan de bovenkant van je telefoonscherm wordt informatie gegeven in de vorm van pictogrammen. Deze balk bestaat in feite uit twee delen; de statusbalk en de meldingsbalk. Deze lijken erg op elkaar, maar in werkelijkheid zijn het twee verschillende dingen. De statusbalk staat rechts bovenin het scherm. Hier worden de tijd, de batterijstatus, NFC (Near Field Communication) en de huidige verbindingen zoals Bluetooth weergegeven.

Aan de linkerkant vind je de app-pictogrammen om je te waarschuwen voor nieuwe berichten, updates voor de Play Store en andere meldingen. Ook kunnen lopende meldingen hier worden weergegeven. Dus als je naar muziek luistert via Spotify of Google Play Muziek, wordt het bijbehorende pictogram permanent weergegeven. De volgorde van de pictogrammen geeft aan hoe oud of nieuw de meldingen zijn. De meest recente meldingen worden uiterst links weergegeven.
Heb je je antwoord kunnen vinden en ben je blij met deze informatie? Laat dan hier je review achter.

 

De betekenis van de meest voorkomende pictogrammen.

 
 
signaalsterkte mobiel netwerkDit symbool geeft een de signaalsterkte van het mobiele netwerk in jouw omgeving weer. Hoe voller de driehoek, hoe sterker het signaal.
 
 
gemist gesprekWanneer je gebeld bent en je hebt het gesprek niet beantwoord, zie je dit symbool als indicatie van een gemist gesprek.
 
 
Wi-Fi netwerkHet kleine radarsymbool betekent dat je bent verbonden met wifi. Dit is normaal gesproken bij je thuis, op het werk of in bars en restaurants. Het is erg snel en goed voor alle soorten internetactiviteiten, maar werkt alleen als je binnen het bereik van een Wi-Fi verbinding bent.
 
 
Geen Wi-FI signaalDit symbool geeft aan dat de telefoon de nieuwe functie Smart Network Switching gebruikt om de best mogelijke internetverbinding te bieden. Als je verbinding maakt met een Wi-Fi-netwerk dat niet werkt, zet deze functie uw telefoon automatisch terug op het mobiele netwerk zodat u een stabiel internet krijgt
 
 
G is de oudste vorm van internetverbindingen, de eerste generatie, en tevens de langzaamste.Het staat voor GPRS (General Packet Radio Service) en vanwege de trage data-overdracht is het alleen handig voor het verzenden van bijvoorbeeld WhatsApp berichten. Deze aanduiding zul je waarschijnlijk niet meer zien.
 
 
EdgeE is de tweede generatie en iets sneller dan G, maar nog steeds te traag om naar websites te surfen of efficiënt muziek te streamen. Het staat voor EDGE (Enhanced Data Rates voor GSM Evolution). In Nederland is deze vorm niet meer waarschijnlijk, maar in het buitenland kun je het nog wel tegenkomen.
 
 
3G3G is de derde generatie en een aanzienlijke verbetering. Internet wordt met 3G praktischer, de maximum snelheid is 15 Mbps. Webbrowsers laden vrij snel webcontent en het streamen van muziek is mogelijk, maar het is nog niet snel genoeg om video’s te streamen of te downloaden.
 
 
HSDPAH is een snellere vorm binnen de derde generatie, 3.5G. Met een snelheid van ca 30 Mbps wordt het streamen van muziek betrouwbaarder, maar een film downloaden vraagt wel veel geduld. H is de afkorting van HSDPA, wat staat voor High-Speed Downlink Packet Access.
 
 
HSDPA+H+ is de volgende stap op de ladder, 3.75G. Downloads zijn praktischer en videostreaming is veel betrouwbaarder. De grootste verbetering is echter de uploadsnelheid, die gaat van 1 Mbps naar 5,75 Mbps. H+ is de afkorting van HSDPA+.
 
 
4GDe vierde generatie, 4G (de juiste benaming is Long Term Evolution, LTE) is met 100 Mbps bijna net zo snel als de Wi-Fi verbinding thuis of op kantoor. Het is geschikt voor alle internetactiviteiten, zoals videostreaming en het downloaden van films, videogesprekken enzovoort.
 
 
4G+De laatste standaard binnen de vierde generatie is 4G+ of LTE Enhanced. Het is in 2018, met snelheden tot 150 Mbps, de snelst mogelijke verbinding en maakt surfen en media-streaming net zo comfortabel als thuis met een PC of laptop.
 
 
DataroamingDit symbool geeft aan dat dataroaming is ingeschakeld. Dit is het gebruik van mobiel internet op een buitenlands netwerk. Voor 1 juni 2017 was dat een kostbare zaak maar na deze datum is het, door Europese regelgeving, mogelijk om te internetten en te bellen in de EU vanuit je Nederlandse bundels.
 
 
VliegtuigmodusBen je op een plek waar geen radiosignalen zijn toegstaan, dan kun je telefoon in de vliegtuigmodus zetten. Deze functie schakelt het telefoonnetwerk, Bluetooth en Wi-Fi uit zodat je van alles bent afgesloten. In de statusbalk verschijnt dit pictogram.
 
 
Wi-Fi-hotspotHet kan voorkomen dat je internetprovider een storing heeft waardoor je niet van het internet gebruik kunt maken. Dat lijkt vervelend, maar er is een oplossing. Stel je telefoon in als Wi-Fi hotspot en je kunt met je laptop gebruik maken van de internetverbinding van je telefoon. In de statusbalk staat dit symbool.
 
 
Geen SIMAls je de telefoon gebruikt zonder simkaart of als deze om de een of andere reden niet wordt herkent, dan wordt dat weergegeven met dit symbool.
 
 
DatabesparingAls je zuinig moet omgaan met je dataverbruik, kun je databesparing inschakelen. Dat betekent dat apps geen gebruik kunnen maken van de dataverbinding als de telefoon niet actief wordt gebruikt of wanneer het scherm is uitgeschakeld. Met dit pictogram wordt aangegeven dat databesparing is ingeschakeld.
 
 
BluetoothAls dit symbool wordt weergegeven, staat Bluetooth aan. Het is een draadloze verbindingen tussen apparaten op korte afstand. De naam bluetooth verwijst naar de Vikingenkoning Harald Blauwtand. Je kunt bijvoorbeeld naar muziek luisteren met behulp van een Bluetooth headset.
 
 
NFCDit pictogram laat zien dat NFC is ingeschakeld. NFC staat voor Near Field Communication. Het is een draadloze manier om kleine hoeveelheden informatie uit te wisselen binnen een straal van 10 centimeter. De chip in je mobiel communiceert met een ander NFC-apparaat, zoals betaalsystemen, of smartphones
 
 
AlarmJe hoeft je niet te verslapen met de huidige smartphones. Stel een of meer wekkers in en je bent altijd op tijd. In de statusbalk staat dit pictogram als een wekker actief is.
 
 
CastWanneer je een filmpje van YouTube op je TV-scherm wilt afspelen, dan kun je het “casten”. Het is een ingebouwde functie in Android en werkt samen met Google Chrome Cast maar ook met moderne Smart TV’s.  Hier vind je meer info.
 
 
Niet storenBen je in vergadering of ergens waar je niet gestoord wilt worden door notificatie geluiden en bellers, dan kun je de functie “Niet Storen” gebruiken. De telefoon zal geen geluiden laten horen wanneer berichten binnenkomen. Dit symbool is in statusbalk zichtbaar.
 
 
TrillenJe kunt ook voor trillen kiezen om geluiden te dempen en de telefoon alleen te laten trillen zodat je wel weet wanneer een bericht binnenkomt. Dit pictogram herinnert je aan deze functie.
 
 
SysteemupdateWanneer er een systeemupdate klaar is om gedownload te worden, zal dit symbool in de meldingsbalk verschijnen. Systeemupdates zijn belangrijk omdat er bekende beveiligingslekken mee gerepareerd zijn, voer daarom een update altijd direct uit.
 
 
LocatieVeel telefoons kunnen tegenwoordig VoLTE gebruiken, ook wel HD-spraak genoemd om oproepen via de sterkere LTE-band te verzenden. Maar dit kan problemen opleveren als je je in een gebied bevindt met een zwak LTE-signaal. Hier een video om het uit te schakelen.
 
 
LocatieAls laatste het symbool dat aangeeft dat je de locatie-modus hebt ingeschakeld. Dat gebeurt wanneer je bijvoorbeeld gebruik maakt van Google Maps om te navigeren.
 
 

De pictogrammen kunnen wel per telefoon verschillen. Bovenstaande symbolen zijn onderdeel van “stock” Android telefoons zoals de Nexus-serie en Pixel-serie. Iedere fabrikant bouwt een eigen gebruikersomgeving om Android heen en kunnen ook dit soort pictogrammen aanpassen.

 

 

Pin It on Pinterest

Shares