Selecteer een pagina

6 SSD vragen beantwoord

door jul 15, 2018Hardware0 Reacties

Het is bijna niet meer denkbaar dat we belangrijke documenten en foto’s ergens ander bewaren dan op een computer. Jarenlang was er maar één opslagmedium beschikbaar; de klassieke harde schijf (Hard Drive), maar sinds enige jaren is de SSD (Solid State Drive) bezig de markt te veroveren.

 

1. Wat is een SSD?

De SSD is het alternatief voor de harde schijf. Het is een compacte schijf zonder bewegende onderdelen.
SSD’s gebruiken hetzelfde soort geheugen (NAND flash) als de gewone USB-stick en de SD card (Secure Digital Card) die in digitale camera’s wordt gebruikt. Ze onderscheiden zich in een hogere snelheid, meer geheugencapaciteit en meer lees- en schrijfacties.

2. Waarom zijn ze zo populair?

Het grootste pluspunt van SSD’s is het gebrek aan bewegende delen. Klassieke harde schijven schrijven data op magnetische schijven die met duizenden toeren per minuut ronddraaien. SSD’s schrijven en lezen data op een vergelijkbare manier als processoren en omdat er geen bewegende delen zijn die stuk kunnen gaan, zijn SSD’s tot 10 keer betrouwbaarder dan harde schijven.

  • Ze zijn robuust: De afwezigheid van bewegende delen maakt een SSD meer robuust dan een reguliere harde schijf. Na een val op een harde vloer is de werking precies zo betrouwbaar als voor de val. Dat is beslist niet het geval met een harde schijf.
  • Ze zijn snel: Een SSD hoeft niet naar data te zoeken over het hele oppervlak van een magnetische schijf en hebben zodoende veel snellere toegang tot de data. SSD’s zijn zelfs 2 keer sneller dan de snelste harde schijf!

3. Hoe verbeteren SSD’s de prestatie van je computer.

  • Het starten van de computer gaat veel sneller. In testen blijkt een computer, uitgerust met een SSD, tot 5 keer sneller op te starten.
  • Snellere toegang tot programma’s. SSD’s openen programma’s zo’n 66% sneller dan een harde schijf.
  • SSD’s zijn stiller. Wanneer een harde schijf ouder wordt, slijten de bewegende onderdelen wat resulteert in meer geluid. Door het ontbreken van bewegende onderdelen in een SSD, produceert deze in het geheel geen geluid zodat je je concentreren op je werk.
  • Langere levensduur van de accu. SSD’s zijn tenminste 20% energie-efficiënter dan harde schijven. Dat betekent dat je langer met een batterij-lading kunt doen.
  • Lager laptop-temperaturen: SSD’s werken op een bedrijfstemperatuur die circa 12 graden Celsius lager ligt dan een klassieke harde schijf. Dit komt opnieuw door het ontbreken van bewegende delen, maar ook doordat de SSD snellere toegang heeft tot data. Daardoor kunnen de processor en chipset sneller terug in een “slaapstand” wat de computer koeler houdt.

4. Waarom zijn ze zo snel?

Een moderne harde schijf verwerkt data met een snelheid van ongeveer 150 Megabyte per seconde. De huidige SSD’s doen dat met een snelheid van 500 Megabyte per seconde.

5. Waarom zijn ze duurder dan een harde schijf?

Kort gezegd, door het productieproces. SSD’s zijn in de basis chips gemaakt met behulp van de laatste halfgeleider technologie. Ze worden gemaakt door middel van het 20nm proces en dat zal in de toekomst nog afnemen, wat de prijs niet zal drukken.

6. Wanneer worden ze goedkoper?

Al deze prestaties kosten wel wat. Een SSD van 500 Gigabyte kost online ongeveer € 110.- terwijl een 3 Terabyte harde schijf hetzelfde kost. De prijzen van SSD’s zakken elk jaar zo’n 50%, maar of ze ooit zo goedkoop als harde schijven worden valt te betwijfelen.
Toch stijgen de verkopen van SSD’s behoorlijk, waaruit opgemaakt zou kunnen worden dat computergebruikers de prestaties, energiegebruik en betrouwbaarheid, de hogere kostprijs waard vinden.

Pin It on Pinterest

Shares