Selecteer een pagina

Google blijft je volgen na uitzetten locatiegeschiedenis

door jan 26, 2019Android, iOS, Smartphones0 Reacties

Google wil zo graag weten waar je heen gaat, dat het je locatiegeschiedenis registreert, zelfs als je expliciet aangeeft dat niet te willen. Uit een onderzoek van Associated Press bleek dat veel Google-services op Android-apparaten en iPhones je locatiegegevens opslaan. Zelfs als je een privacy-instelling hebt gebruikt die dat zegt te voorkomen. Onderzoekers in computerwetenschappen bij Princeton hebben deze bevindingen bevestigd.

Meestal vraagt Google vooraf toestemming om plaatsinformatie te gebruiken. Een app als Google Maps zal je eraan herinneren toegang tot de locatie toe te staan, als je deze app gebruikt om te navigeren. Als je ermee akkoord gaat dat jouw locatie wordt geregistreerd, geeft Google Maps die geschiedenis weer in een ‘tijdlijn’. Deze tijdlijn brengt je dagelijkse bewegingen in kaart.

Privacy

Het nauwkeurig opslaan van jouw bewegingen brengt privacyrisico’s met zich mee. De politie kan deze informatie gebruiken om de locatie van verdachten te bepalen. Daarom geeft het bedrijf de je mogelijkheid de locatiegeschiedenis te pauzeren. Google zegt dat dit zal voorkomen dat het bedrijf opslaat waar je bent geweest. Op de ondersteuningspagina van Google over het onderwerp staat: “U kunt Locatiegeschiedenis op elk gewenst moment uitschakelen. Met Locatiegeschiedenis uit worden de plaatsen waar je naartoe gaat niet meer opgeslagen.”

Dat is niet waar. Zelfs wanneer locatiegeschiedenis is gepauzeerd, slaan sommige Google-apps automatisch locatiegegevens met tijdstempel op, zonder dit te vragen.
Google slaat bijvoorbeeld een momentopname op van waar je bent, alleen al bij het openen van Google Maps. Automatische dagelijkse weer-updates op Android telefoons leggen vast waar je ongeveer bent. En sommige zoekopdrachten die niets te maken hebben met de locatie, zoals “chocolade koekjes” of “wetenschap voor kinderen”, bepalen nauwkeurig uw exacte lengte- en breedtegraad en slaan deze op in uw Google-account.
Het privacyprobleem treft ongeveer 2 miljard gebruikers van apparaten die de Android-besturingssoftware van Google gebruiken en honderden miljoenen iPhone-gebruikers wereldwijd die op Google vertrouwen voor navigatie of zoeken.

Onderzoek

Het opslaan van locatiegegevens tegen de wil van een gebruiker is verkeerd, zei Jonathan Mayer, een computerwetenschapper van Princeton. Een onderzoeker van het laboratorium van Mayer bevestigde de bevindingen van het AP op meerdere Android-apparaten; het AP voerde eigen tests uit op verschillende iPhones stelden hetzelfde gedrag vast.”
“Als je gebruikers toestaat de locatiegeschiedenis uit te schakelen, dan moeten alle plaatsen waar je locatiegeschiedenis gebruikt, worden uitgeschakeld.” zei Mayer. “Dat lijkt een vrij eenduidig standpunt”. 

Google zegt dat het volkomen duidelijk is

“We bieden duidelijke beschrijvingen van deze hulpprogramma’s, zodat mensen deze kunnen in- of uitschakelen en hun geschiedenis op elk gewenst moment kunnen verwijderen.” Om te voorkomen dat Google locatiemarkeringen opslaat, kunnen gebruikers een andere instelling uitschakelen, een die niet specifiek verwijst naar locatie-informatie. De zogenaamde “web- en app-activiteit” is standaard ingeschakeld. Deze slaat allerlei informatie op van Google-apps en websites in je Google-account. In de pauzestand wordt voorkomen dat activiteiten op een apparaat worden opgeslagen in jouw account. Maar “web- en app-activiteit” ingeschakeld laten en “locatiegeschiedenis” uitschakelen, voorkomt alleen dat Google je bewegingen toevoegt aan de “tijdlijn”. Het stopt Google’s verzameling van andere locatiemarkeringen niet. Je kunt deze locatiemarkeringen handmatig verwijderen, maar het is een moeizaam proces, omdat je ze elk afzonderlijk moet selecteren, tenzij je alle opgeslagen activiteiten wilt verwijderen.
Je kunt de opgeslagen locatiemarkeringen op een pagina in je Google-account bekijken op myactivity.google.com. Maar ze zijn meestal verspreid onder verschillende koppen, en veel ervan houden geen verband met de locatie.

Zo schakel je web- en app-activiteiten uit

Het opslaan van locatiegegevens voor web- en app-activiteiten kun je uitschakelen door in je Google-account op ‘Persoonlijke info en privacy’ te klikken. Kies voor ‘Ga naar mijn activiteit’ en klik vervolgens op ‘Ga naar mijn activiteit’, waar je de optie ‘Web- en app-activiteit’ vindt. Met een schuifregelaar kun je het opslaan van gegevens onderbreken. Tevens is het mogelijk om er je geschiedenis te beheren.

Pin It on Pinterest

Shares